СФСМВР: 2010

Началото на 2010 година започва със сменен управителен съвет на СФСМВР и много 
нови предизвикателства пред Федерацията. През тази година започва работата на 
Съвета по условия на труд, а единствените предложения, които са внесени и съответно 
приети са на СФСМВР.  Благодарение на СФСМВР се официализира носенето на плетена шапка към зимното униформено облекло и се удвояват полагаемите средства за храна. СФСМВР започва  решаването на проблема с липсата на ободряващи напитки, които се полагат на работещите на нощни смени служители и тези, които се предоставят, но са с изтекъл срок на годност. Започва да се работи по дефиницията на понятието „трудова злополука“  в МВР.

СФСМВР стартира процес по уеднаквяване на процедурите по отчитане на извънредния труд и еднаквото прилагане на инструкцията за отчитане на работното време. 
Отменя се текст от Заповед от 2006 г., който разпорежда да се търси дисциплинарна отговорност на служителите на МВР, причинили ПТП в извънработно време (извън  случаите на употреба на алкохол и други  упойващи вещества). С това, по настояване на СФСМВР, се слага край на правния абсурд, след като служителят понесе административна отговорност, да се търси и дисциплинарна такава. По искане на СФСМВР започва извършването на провеки за условията на труд, измерват се нива на шум и вибрации в различни звена, а в комисията за защита от дискриминация е внесена жалба по повод отказа да бъдат включени в Заповед № 1 – З-781 експерт - криминалистите и младшите експерти. 
През тази година, министърът на финансите прави опит за увеличаване на здравните вноски с 2% за всички български граждани и внася предложение за промяна в механизма на плащане на осигуровките от тях, а именно – всички държавни служители да си ги плащат сами. СФСМВР остро се противопоставя на това предложение, излиза с декларация, в която заявява че ще плащат своите здравни и пенсионни осигуровки, но искат повече права. 
Благодарение на реакцията на СФСМВР, предложението на финансовия министър е оттеглено. 
През октомври 2010 г. започва серия от протести, чиито основни искания са за гаранции, че Министерството ще започне да работи за увеличаване на техните възнаграждения, ще реши проблема с униформите и ще предвиди бюджет, който да гарантира осигуряване на необходимите консумативи за изпълнението на служебните им задължения. Протестите на СФСМВР са подкрепени от служителите в затворите в България и от румънските полицаи, а през ноември 2011 г. се организират едновременно протести пред Българското посолство в Букурещ и Румънското посолство в София. 
През тази година, СФСМВР започва провеждането на благотворителни турнири и 
поставя началото на кампанията, подкрепяща децата и семействата на загиналите 
и пострадали служители в МВР - „С обич за децата, в памет на бащите-герои!“. 


Back to top